Direct contact? | Bel: 0318 488505 | Mail: brandpreventie@asphalia.nl

Hout brandvertragend maken: dit zijn je opties!

16 september 2013
in

Hout brandvertragend (oftewel vlamvertragend/brandwerend) behandelen?

Dan ben je hier aan het juiste adres. Of je een product nu zelf wilt impregneren of dat je dit wil laten doen. Wij ontwikkelen brandvertragende middelen voor hout, verkopen deze en passen ze dagelijks toe. Het maakt niet uit welke soort hout of welke norm er is gesteld. Het maakt ook niet uit welke methode (spraymethode, kwastmethode, dompelmethode of autoclaaf) er moet worden ingezet: voor elke situatie is een specifieke oplossing beschikbaar. Heb je een certificaat nodig? Dat kunnen wij, als gecertificeerd applicateur, voor je regelen!

Impregneren

 

Hout brandvertragend impregneren, wat zijn de opties?

Hout wordt voor heel veel verschillende toepassingen gebruikt en is er in haast nog meer verschillende soorten en samenstellingen. Daarom zijn er ook veel verschillende normen op hout van toepassing en zijn er verschillende methodes om hout brandvertragend te impregneren. Wat de beste methode is hangt van heel veel factoren af. Enkele behandelen we hieronder. Wij kunnen alle soorten hout brandvertragend maken volgens de geldende normen. Heb je een specifieke behoefte? Neem dan contact met ons op!

Welke normen en wetgeving zijn van toepassing op brandvertragend hout?

Welke norm van toepassing is, hangt af van de toepassing van het hout enof gestelde eisen. Moet je bijvoorbeeld houten kratten gebruiken op Schiphol, dan stelt Schiphol hier specifieke eisen aan. Wil je hout gebruiken in gebouwen als trap, in een vluchtweg, voor een gevel, voor een vloer of in de constructie dan gelden de eisen uit het bouwbesluit 2012. Is hout verwerkt in zaken als decoratiemateriaal of meubels dan gelden de eisen uit artikel 7.4 van het bouwbesluit zijnde aankleding van een (besloten) ruimte. Tot slot kan de controlerende overheid specifieke eisen stellen als zij vindt dat de brandveiligheid in het geding is.

Eisen waarna kan worden verwezen zijn:

 • Bouwbesluit 2012
 • Artikel 7.4
 • NEN 6064
 • NEN 6063
 • NEN 6065
 • NEN 6069
 • ISO 6940
 • ISO 6941
 • NEN 1101
 • NEN 1102
 • NEN-EN 13501-1

Aan alle eisen kan op eenvoudige wijze worden voldaan met ons middel Alfastop voor hout. Heb je specifieke vragen? Neem gewoon even contact op!


Welke mogelijkheden zijn er om hout te behandelen?

 • Laten impregneren

  Allereerst moet je overwegen of je het zelf wilt doen of wilt laten doen. Het laten behandelen van hout of houten materialen heeft als voordeel dat je zeker weet dat het goed gebeurt, door speciaal opgeleide mensen, met de juiste gereedschappen en verstand van de actuele wet- en regelgeving. Wanneer je het aan ons uitbesteedt krijg je een certificaat van behandeling door een gecertificeerd applicateur. Ook hebben wij meerdere mogelijkheden om te impregneren en testen wij de impregnatie nauwkeurig. Daarnaast blijkt in de praktijk vaak dat het uitbesteden van de klus voordeliger is dan het zelf doen.

 

Vraag vrijblijvend een scherpe offerte aan.

 


 • Doe-Het-Zelf Brandvertragend maken

  Aan de andere kant is het behandelen van hout door middel van de spraymethode ook eenvoudig zelf te doen. Je hoeft in dat geval alleen maar de Alfastop brandvertrager voor onbehandeld hout aan te schaffen en krijgt daarmee ook toegang tot onze instructiefilmpjes en de belangrijkste certificaten. Voor meer informatie klik je op onderstaande knop.

 

Bestel impregneermiddel in onze webshop!

Wij geven altijd gratis advies bij onze producten.


Zelf hout vlamvertragend maken door middel van de spraymethode?

Het is heel eenvoudig om zelf je hout te impregneren door middel van de spraymethode, kijk maar naar het filmpje.

 

De dompelmethode voor brandvertragend hout

brandvertragend impregneren door middel van dompelen

brandvertragend impregneren door middel van dompelen

De dompelmethode gebruiken wij voor grotere hoeveelheden hout of een betere impregnatie (behalen van een hogere norm). In plaats van het hout 3 keer of meer te moeten behandelen (door middel van sprayen) maken we voor het behalen van hogere normen of grotere hoeveelheden gebruik van dompelbakken. Dat is een stuk efficiënter!


Autoclaaf behandeling voor brandvertragend hout

De autoclaaf methode om hout brandwerend te maken

Maximale brandwerendheid bereik je toch wel met de autoclaafmethode. Hierbij wordt hout onder hoge druk brandvertragend geïmpregneerd. Daarnaast geeft de computergestuurde autoclaafmethode maximale zekerheid dat er voldoende impregneervloeistof is opgenomen EN is het makkelijk en efficiënt, omdat het hout zo met pallet en al in de autoclaaf kan worden behandeld. Het is wat dat betreft de methode die de minste menselijke arbeid vraagt.

 


Wil je een vrijblijvende prijsopgave of advies? Vul dan onderstaand formulier in!

Telefoon: 0318 488505

E-mail: brandpreventie@asphalia.nl

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Asphalia Brandpreventie b.v.
Hoofdkantoor
Da Vincilaan 37
6716 WC EDE
Fax: 0318 488501

About Peter Jantz

Peter Jantz heeft in 1998 Asphalia opgericht en is nu algemeen directeur en eigenaar van Asphalia Safety Group. Het moederbedrijf achter diverse Asphalia bedrijven; allemaal gespecialiseerd in specifieke veiligheidsoplossingen.

Reageer!

Je email adres wordt niet gepubliceerd!

*

© 1998-2014 Asphalia brandpreventie b.v. | Onderdeel van de Asphalia Safety Group                    Ontwikkeld door Profit Learning - Tel: 038 7507009