Direct contact? | Bel: 0318 488505 | Mail: brandpreventie@asphalia.nl

De brandproef: zo werkt dat!

26 juni 2013

Met de brandproef (ook wel brandtest genoemd) test de brandweer “onderweg” of voorwerpen voldoende brandveilig zijn. De uitkomst van de brandproef bepaald dan ook in grote mate of de brandweer toestemming geeft tot het gebruik van de betreffende materialen.

Een negatieve uitslag kan in extreme gevallen zelf leiden tot sluiting van bedrijven of openbare gelegenheden. Belangrijk dus om te weten hoe de brandproef in zijn werk gaat!

Hoe gaat de brandproef in zijn werk ?

  1. Neem een monster (5 x 25 cm) van het materiaal.
  2. Ga naar buiten en houd een uiteinde van het monster minimaal vijf seconden in een vlam. Bijvoorbeeld van een aansteker of lucifer.
  3. Houd het monster daarbij vast met bijvoorbeeld een metalen tang en let op dat u zich niet brandt.
  4. Neem de vlam weg na vijf seconden of eerder als het monster vlam heeft gevat.

De brandproef is geslaagd (dus het materiaal is brandveilig):

 • tijdens de verhitting geen druppels vrijkomen (al of niet brandend of druipend)
 • tijdens de verhitting geen roetvlokken vrijkomen
 • het materiaal niet meer dan 15 seconden navlamt en maximaal 60 seconden nagloeit

Is de brandproef wettelijk vastgelegd?

Nee en ja, er is geen wet, maar wel een norm waarin de brandproef beschreven staat. Dat is de norm NEN 6064 en de nieuwe Europese Norm EN – 13501-1. Maar het belangrijkste is dat openbare ruimten en gebouwen brandveilig zijn, dat de brandweer daar tools voor gebruikt is logisch en juist erg makkelijk. Want stel je voor wat er zou gebeuren als iedere brandweerman op zijn eigen gevoel ter plaatse regels maakt …………………

[socialbuttons]

About Peter Jantz

Peter Jantz heeft in 1998 Asphalia opgericht en is nu algemeen directeur en eigenaar van Asphalia Safety Group. Het moederbedrijf achter diverse Asphalia bedrijven; allemaal gespecialiseerd in specifieke veiligheidsoplossingen.

Reageer!

Je email adres wordt niet gepubliceerd!

*

© 1998-2014 Asphalia brandpreventie b.v. | Onderdeel van de Asphalia Safety Group                    Ontwikkeld door Profit Learning - Tel: 038 7507009