Direct contact? | Bel: 0318 488505 | Mail: brandpreventie@asphalia.nl

Certificaat brandwerendheid van 10 jaar? Onzin!

11 juli 2013

Vandaag kwam ik bij een klant een certificaat van behandeling tegen dat maarliefst 10 jaar geldig zou zijn. Ook op internet zie je steeds meer aanbieders die certificaten afgeven met een lange houdbaarheid. Als ik dat zie gaan mijn haren altijd recht overeind staan. Het is natuurlijk ideaal als je als klant certificaat koopt voor de komende 10 jaar. Naar mijn idee koop je dan echter een loze belofte. 

Een loze belofte omdat volgens mij nog nooit iemand een product na 10 jaar opnieuw heeft getest. Ik heb zelfs TNO – Efectis (marktleider voor officiële brandtesten in Nederland) gebeld met de vraag of zij dit doen, maar dit is volgens hen nog nooit voorgekomen, daarbij is het zelfs niet eens onafhankelijk te testen. Want als een dergelijk product bij Efectis na 10 jaar wordt aangeboden is het nooit te controleren of het een jaar geleden (of korter) opnieuw is behandeld met brandvertragend middel. Een oplossing zou zijn om het behandelde product voor 10 jaar op te slaan bij Efectis, maar dan mis je de effecten die het gebruik of de invloed die de weersomstandigheden hebben op het product.

Gordijnen wassen

Volgens mij bestaan de meeste impregneermiddelen voor het grootste deel uit water dat dan intrekt in de te impregneren materialen. Het wassen van bijvoorbeeld gordijnen zorgt voor een verminderde werking en het veelvoudig wassen zorgt ervoor dat de werking helemaal verdwijnt. Was jij je gordijnen gedurende 10 jaar helemaal nooit?

Meubels

Wanneer je meubels impregneert zijn deze meubels aan slijtage onderhevig, door slijtage van de laag waar het impregneer middel inzit of ‘op ligt’ vermindert of verdwijnt de brandwerendheid.

Uitzondering

De enige uitzondering die ik me kan voorstellen is wanneer je hout impregneert door middel van een autoclaaf en hierbij dus het brandwerende middel diep indringt in het hout. Daarnaast zou je dit hout ook nog kunnen afwerken met een toplaag (bijvoorbeeld verf, coating of lak) waardoor het weerbestendig wordt en tegen een stootje kan. Maar dan hebben we het natuurlijk over een hele specifieke procedure.

Volgens mij is een standaard certificaat voor 10 jaar onmogelijk. Maar ik daag een ieder graag uit om aan te tonen dat ik ongelijk heb. Stuur mij een email of reageer onderaan dit bericht!

About Peter Jantz

Peter Jantz heeft in 1998 Asphalia opgericht en is nu algemeen directeur en eigenaar van Asphalia Safety Group. Het moederbedrijf achter diverse Asphalia bedrijven; allemaal gespecialiseerd in specifieke veiligheidsoplossingen.

Reageer!

Je email adres wordt niet gepubliceerd!

*

© 1998-2014 Asphalia brandpreventie b.v. | Onderdeel van de Asphalia Safety Group                    Ontwikkeld door Profit Learning - Tel: 038 7507009