Direct contact? | Bel: 0318 488505 | Mail: brandpreventie@asphalia.nl

De spraymethode om brandwerend te maken kun je zelf toepassen!

26 juli 2013
in

Voor de spraymethode heb je een normaal sprayapparaat of een sprayflacon nodig. Het handigste is een constante druk tussen de 3 en 5 bar, zoals bij een plantenspuit met pomp of trickermechanisme. Dat werkt het makkelijkste en zorgt voor een geleidelijke afgifte van vloeistof. Maar ook een sprayflacon werkt overigens prima! Vanaf een afstand van ± 20 cm wordt het impregneermiddel verneveld opgebracht op de schone en droge materialen. 

Mijn advies is om voordat je gaat impregneren het opnamevermogen van je materiaal en het te bereiken resultaat te testen. Dat kun je eenvoudig doen door een stukje van het te behandelen materiaal te nemen dat na behandeling niet meer in het zicht zit. Behandel het betreffende stuk, laat het drogen en doe ter controle een chemische test of brandtest.

Hoe werkt de spraymethode in de praktijk?

Uiteraard kun je het impregneren met deze methode uitbesteden, dat is vaak voordeliger als zelf doen en heeft diverse belangrijke voordelen. Twijfel je over uitbesteden of zelf doen? Ga dan naar onze vergelijking hierover. Wil je het zelf doen volg dan onderstaande procedure:

  • Bepaal welk middel je nodig hebt en schaf een startpakket aan welke je hier kunt vinden via onze productkiezer. Een startpakket bevat alle benodigde hulpmiddelen, instructiefilmpjes en voor de meeste gevallen voldoende impregneervloeistofImpregneerspuit
  • Zorg ervoor dat alle delen van de te behandelen materialen goed bereikbaar zijn. Dus leg hout op bijvoorbeeld een workmate en hang de gordijnen op aan een rail zodat je er aan alle kanten goed bij kan
  • Impregneren door middel van sprayen is niet moeilijk, maar wij adviseren om de gebruiksaanwijzing en de meegeleverde video instructies goed te bekijken. Vooral voor bijvoorbeeld gordijnen met plooien of een voering geldt dat je even moet opletten!
  • Spray alle delen gelijkmatig en in 1 behandeling in
  • Na behandeling laat je de behandelde materialen goed drogen
  • Als de materialen droog zijn kun je de brandproef uitvoeren om te testen of de materialen goed behandeld zijn
  • Mocht de brandproef niet slagen kun je het materiaal zonder problemen nogmaals behandelen, meestal heb je dan te weinig vloeistof opgebracht
  • Via de toegangscode in het startpakket kun je vervolgens een invulcertificaat aanmaken waarin je verklaart dat jijzelf conform de instructies en gebruiksaanwijzing de materialen hebt behandeld. Je kunt dit certificaat aan de brandweer of verzekering overleggen. Uiteraard heeft een invulcertificaat niet dezelfde waarde als een certificaat van behandeling door een ervaren en gecertificeerde applicateur.

About Peter Jantz

Peter Jantz heeft in 1998 Asphalia opgericht en is nu algemeen directeur en eigenaar van Asphalia Safety Group. Het moederbedrijf achter diverse Asphalia bedrijven; allemaal gespecialiseerd in specifieke veiligheidsoplossingen.

Reageer!

Je email adres wordt niet gepubliceerd!

*

© 1998-2014 Asphalia brandpreventie b.v. | Onderdeel van de Asphalia Safety Group                    Ontwikkeld door Profit Learning - Tel: 038 7507009